De VERSCHRIKKELIJK SLECHTE SITE VAN
MERLIJN KERKHOF

Luisterlijsten

Oude Maasweg kwart voor drie

Aan het eind van Oude Maasweg kwart voor drie (in de sectie Bonustracks) vind je een lijst die ik de Stroopwafel Top 40 heb genoemd. Ik heb er een Spotify-playlist van gemaakt die je hier kunt vinden. Abonneer je en deel hem. Maar koop natuurlijk vooral de platen.


Alles begint bij Bach

Bij ieder hoofdstuk van Alles begint bij Bach (met uitzondering van drie meer beschouwende hoofdstukken) heb ik een Spotify-luisterlijst samengesteld, zodat je de genoemde stukken eenvoudig kunt vinden en beluisteren.

Hieronder vind je de links naar de playlists. Het overkoepelende account in Spotify heet allesbegintbijbach. In sommige playlists heb ik ook stukken toegevoegd die niet in het boek voorkomen, maar zeker het beluisteren waard zijn. Omdat het voor kan komen dat albums van Spotify worden verwijderd, kan het zijn dat er albums ontbreken. Het is helaas niet te doen om dat telkens te controleren en bij te houden.

Ik heb geprobeerd om van ieder stuk een interessante uitvoering te vinden, maar sommige componisten zijn helaas slecht vertegenwoordigd op Spotify (koop cd’s, koop platen, dat zijn fantastische dingen). Jan Pieterszoon Sweelinck bijvoorbeeld komt er bekaaid vanaf. Wie zijn psalmen wil beluisteren, doet er goed aan het Sweelinck Monument van het Gesualdo Consort te kopen (een serie van cd's en boeken met uitgebreide artikelen over Sweelinck en zijn tijdgenoten, teksten, et cetera – een weergaloze uitgave). 

De genoemde stukken van Michel van der Aa vind je ook al niet op Spotify: beeld is een belangrijk onderdeel van zijn composities. Van der Aa’s The Book of Sand kun je hier bekijken en beluisteren. The News van Jacob ter Veldhuis vind je evenmin op de streamingdienst (ook dat is begrijpelijk, want de opera is niet ‘af’, maar wordt constant geüpdatet). Deze trailer geeft een goed beeld van zijn idioom en techniek. Zijn Grab it! in de versie voor elektrische gitaar vind je hier. En hier kun je een deel bekijken uit Mark-Anthony Turnages opera Anna Nicole (en bekijk dan ook dit behind-the-scenes-filmpje).

Zoals ik ook geprobeerd heb een breed scala aan werken te presenteren, zul je ook grote verschillen horen tussen de opnames. Probeer vooral andere versies uit van de stukken die je mooi vindt. Het is mij ook vaak genoeg overkomen dat een stuk gespeeld door de ene violist me niets deed, terwijl ik bij een uitvoering van een andere tot tranen geroerd was. Veel luisterplezier!


1. Voorlichting voor klassiekemuziekmaagden

2. Is dit nou klassieke muziek?

3. De Schepper Bach

4. Bach is groot (en zijn schaduw ook)

5. Vivaldi en het concerto

6. Waarom we zo van requiems houden

7. Beethoven, de componist die alles verpletterde

8. Voor iedereen een strijkkwartet

9. Een groot Duits complot

10. Het getto van de oude muziek

11. De grillige schoonheid van het madrigaal

12. Opera is dood (en zes andere mythes)

13. Franz Schubert: uit het rijtje Winehouse, Hendrix en Cobain

14. Liszt en Chopin – de pianogoden van de negentiende eeuw

15. Een goddelijk instrument

16. Bachs profeet (en zoveel meer)

17. Wat je moet weten over de Matthäus

18. Hitlers favoriete componist

19. Het tweede leven van de symfonie

20. Waarom we wel een Mondriaan, maar geen Mozart hebben

21. De ontdekking van de kleur

22. De componist achter het aanrecht

23. De pornografische ritmes van de Sacre

24. Een regen van dissonanten – Arnold Schönberg en de atonale muziek

25. Niet iedereen kan een vernieuwer zijn

26. De oorlogsmonumenten van Dmitri Sjostakovitsj

27. De dirigent krijgt alle eer

28. Zo heeft de componist het niet bedoeld!

29. Het muzikaal valium van Arvo Pärt

30. De Bach van de toekomst